06 apr Zet jezelf uit
Binnen de grenzen van wat is toegestaan, kunnen we een weekend ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’ doorgang laten vinden in het klooster Samaya. Samaya is een parel midden tussen de boerenbedrijven onder Utrecht. Op de gangen en in de zaal staan prachtige bloemstukken met forsythia, tulpen en wilgentwijgjes. We volgen strikte coronaregels en voelen ons toch vrij.
De groep is weer prettig gemengd. Er zijn o.a. ook meerdere leerkrachten bij.
Als het onderwerp ‘altijd maar aan staan’ voorbijkomt, vertellen zij dat dit voor ons volwassenen een belangrijk thema is, maar nog meer voor jongeren.
Goede ideeën
Ik leid het thema in met de vraag wanneer men goede ideeën heeft. ‘Onder de douche’ roept iemand. ‘Tijdens het hardlopen’, zegt de arts. Als ik rustig ben, zegt een derde.
Dan vraag ik: ‘Wat is het gemeenschappelijke van al deze acties?
De deelnemers denken na.
Het gemeenschappelijke is dat je tijdens deze acties niet gefocust bent! Je hebt je goede ideeën niet zozeer op het moment dat je diep nadenkt maar op het moment dat je loslaat.
Geef het bestaansrecht
Nu wordt loslaten al gauw gelijkgezet met je tijd verbeuzelen. ‘Jezelf uitzetten’ is eigenlijk een taboe. Het is not done. Als je eruit stapt, ben je niet productief.
Terwijl het loslaten juist superbelangrijk is. Bij het Tijdsurfen geven we daarom een naam aan het eruit stappen. We noemen het een witje.
Door het een naam te geven krijgt het bestaansrecht. Je hebt het gelegitimeerd. Nu kun je zeggen: ‘Ik neem even een witje, ik stap er even tussenuit’.
De verdiensten van een witje gaan nog veel verder dan alleen de goede ideeën. Je krijgt nieuwe energie, je verwerkt wat er allemaal is gebeurd en krijgt ook weer overzicht.
Schemeren
Wat gebeurt er dan precies terwijl je loslaat? Je gaat mijmeren. Nu neemt Nico het woord. Hij zegt: dat doet mij denken aan schemeren. Het woord was hij tegengekomen in een boek en was hem bijgebleven. Ik moest er even over nadenken. Maar schemeren geeft heel goed weer wat er gebeurt tijdens een witje: ons bewustzijn gaat een kijkje nemen in de schemering, in het verborgene. In datgene wat wel aanwezig is maar net onder de oppervlakte ligt. Het zijn boodschappen en conclusies die in het onbewuste liggen te wachten om naar de oppervlakte te komen. Ze liggen te wachten totdat wij een opening scheppen en dat gebeurt als je de focus loslaat.
Vanuit rust
Bij Tijdsurfen leer je leven en werken vanuit rust. Dat is een geheel andere benadering als bij Timemanagement, waar effectiviteit voorop staat en je dus nog meer gestrest raakt.
Het opmerkelijke is wanneer je vanuit rust werkt dat je meer voldoening en plezier hebt, dat je creatiever bent, dat je gezond blijft en dat je aan het eind van de rit ook nog eens productiever bent! Dat krijg je moeiteloos cadeau.
- Tijdsurfen kun je leren in de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ van 5 sessies. Start do. 20 mei.
- Je kunt ook de Online Videotraining Tijdsurfen doen van 12 lessen van elk 10 minuten. Deze training krijgt een zeer hoge waardering van de deelnemers
Voor organisaties
De training Tijdsurfen wordt ook aan bedrijven en organisaties gegeven. De Persgroep, het AMC, het Spaarne Gasthuis, de AIVD, de Politie, &samhoud consultancy, vele scholengemeenschappen en Defensie hebben al kennis gemaakt met het Tijdsurfen! Lees hun reacties
K. Zwarter
Geplaatst op 11:46h, 31 maartHerkenbaar, dat altijd maar aan moeten staan. Maar voor wie? Ik heb ongeveer 20 jaar (ben nu 50) geleden besloten om niet meer onnodig te stressen. Trein halen? dan eerder mijn bed uit. Teveel taken op het werk? Afstoten. Thuis heb ik een wifivrije loungeruimte met kussense lekker dicht bij het raam en de kachel. Vrije dagen zijn ook echt vrij en niet werkdagen bedoeld om mijn thuis-to-do lijst bij te werken en er dingen uit te doen. Die dingen doe ik als ik ge”inspireerd ben. Als ik er tegenop zie, laat ik het even liggen. Soms, tijdens een witje komt er dan een moment dat ik ineens een goed idee krijg betreft die opdracht. Dan ga ik m doen. Klinkt chaotisch, maar valt best mee en werkt erg lekker. Ik maak graag gebruik van de omstandigheden. De tuin moet je doen bij lekker weer, stofzuigen als je knerst over het zand.
Paul, ik lees je mails met plezier en ik ga mezelf eens verwennen met een weekend retraite bij je.
Paul Loomans
Geplaatst op 16:19h, 02 aprilMooi!
Dineke
Geplaatst op 16:21h, 02 aprilIn deze Inspiratie schrijf je over ‘schemeren’. Heel interessant wat je schrijft!
Graag zou ik je erop attent willen maken dat dit nog een andere, vrij letterlijke betekenis heeft, die zelfs in de Van Dale staat: “in de schemering zitten zonder iets te doen”.
Vooral (heel) oude mensen kennen deze betekenis nog. Aan het einde van de dag zitten ze rustig op een stoel te kijken hoe de schemer invalt en doen dan ogenschijnlijk niets.
Maar innerlijk gebeurt er natuurlijk heel veel, zoals je al aangeeft: ze zijn de dag aan het verwerken.
Ik vermoed dat dit al een heel oud gebruik is van onze voorouders. Na een dag van hard werken op het platteland gingen ze bij het vallen van de avond schemeren.