Volle agenda met veel overleg

Een volle agenda met veel overleg leidt tot benauwdheid in je taakbeheer. Het is alsof al die kleurige blokjes in je agenda je de lucht om vrij te ademen ontnemen. Om goed te kunnen functioneren heb je ruimte nodig. Ruimte voor een goed idee. Ruimte om het kwartje te laten vallen. Ruimte om na te denken en om conclusies te trekken. Wanneer die ruimte er niet is, functioneert het afhandelen van je taken stroef en minder goed.

Het klinkt super logisch en toch hoorde ik deze week dat het belangrijkste euvel waar een organisatie tegenaan liep de overvolle agenda was met veel overleg.

De remedies tegen een te volle agenda:
1. Durf nee te zeggen
2. Schep speelruimte in je agenda
3. Beëindig een overleg eerder

Durf nee te zeggen

Vorige week belde mijn oude vriend Joel mij. Hij woont in de buurt van Dyon. ‘Kom je een workshop Tijdsurfen verzorgen,’ vroeg hij ‘Ik heb een mooi zaaltje hier en er komen zeker 30 mensen.’ Het is een verleidelijk aanbod. Een workshop geven in het Frans over ‘Surfer sur le temps!’. Het boek Ik heb de tijd bestaat al in een Franse vertaling. Ik heb Joel echter uitgelegd dat zo’n opdracht voor mij in dit stadium niet handig is. Het past niet in de lijn die ik aan het ontwikkelen ben in Nederland en zou alleen maar vertragen.
Durf nee te zeggen als een opdracht niet past bij je huidige takenpakket!

Schep speelruimte in je agenda

Agenda’s hebben de neiging vol te slibben. Zit daar nog een gaatje? Past daar dan precies nog dit kort overlegje in?
Niet doen! Leegruimte is heilig. Je hebt het nodig om je plannen te kunnen uitwerken. Je hebt het nodig om je voor te bereiden op straks of om dat wat je gedaan hebt te kunnen evalueren. Als je agenda te vol staat, raak je verstopt en werk je minder goed.

Beëindig een overleg eerder

Als je een overleg dat in je agenda een blok van een uur vult, 10 minuten eerder beëindigt, heb je de tijd om de bevindingen te laten bezinken, om zelf tot rust te komen en om de volgende taak met een vrij hoofd tegemoet te treden.
In Outlook is het zelfs mogelijk om dit in te stellen. Je krijgt dan bij het aanmaken van een nieuwe vergadering de optie te zien om deze 50 min. i.p.v. een uur te laten duren of 25 min. in plaats van een half uur.
Ik heb een handleiding aangemaakt hoe je dit kunt doen. Je kunt deze hier vinden: www.tijdsurfen.nl/vergadertijd-verkorten-in-outlook

Een baken van rust

In de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ train je zeven natuurlijke aanwijzingen die maken dat je een baken van rust blijft, ook midden in de storm.

 • Je lost gemakkelijker problemen op
 • Je begint fris aan elke actie of taak, ook later op de dag
 • Je slaapt beter omdat je overdag een betere tijdhygiëne hebt
 • Je krijgt een betere weerstand omdat de stress verdwijnt
 • Je hebt ’s morgens als je opstaat zin in je dag

Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 23 maart 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • van 19.00 – 21.00 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

‘Tijdsurfen heeft mij veel goede dingen gebracht. Het heeft mij meer rust en plezier in de dingen die ik doe gegeven, meer bewustzijn in wat zich in en om mij voordoet en een groter gevoel van regie over mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden!’
                                                                                                     René Vlak


‘ Tijdsurfen heeft mij geholpen om rust te ervaren in het werk en het dagelijks leven. Het heeft mij geleerd vanuit ‘zin’ en ‘mogelijkheden’ te functioneren en niet meer vanuit ‘moeten’, ‘schuldgevoel’ en het ervaren van ‘tijdsdruk’. Ik kan me beter focussen, efficiënter werken en ga ontspannen aan de slag.’
                                                                                                      Astrid van den Burg

‘ Ik heb fijne handvatten gekregen om Tijdsurfen in mijn dagelijkse praktijk en routine te brengen. Duidelijke oefeningen waarmee je kunt spelen om het zelf onder de knie te krijgen. Een heerlijk gevoel als het je dan lukt om te surfen door je tijd!’

                                                                                                     Thijs Wentink

1 Reactie
 • Frans
  Geplaatst op 17:10h, 14 februari Beantwoorden

  De dag bepaalt de nacht. En de nacht bepaalt de dag. Tijd en energie. Zo belangrijk om een plan te hebben hoe je beide aanwendt!

Geef een reactie