03 apr The Engine
Vorige week wonnen twee Nederlanders gezamenlijk het Wimbledon van de schaaktoernooien, en dat nog wel hier om de hoek in Wijk aan Zee, Anish Giri en Jorden van Foreest.
Ik volgde het toernooi waarvan elke avond om acht uur instructief verslag werd gedaan door Stefan Kuipers. Met simpele woorden toont hij de belangrijkste principes van het spel. ‘Kijk’, legt hij uit, ‘dit veld daar is een belangrijk veld. Als wit daar zijn paard op krijgt, is het reuze vervelend voor zwart, want hij is zijn witte loper al kwijt.’ ‘Oh wat een prachtige zet doet Jorden hier. Op het eerste gezicht lijkt het een blunder maar let op.’
Regelmatig haalt Stefan er een onzichtbare raadgever bij. Zo hoor ik hem zeggen:
‘Hier raadt The Engine een heel andere zet aan. Het paard slaat de pion. Voor ons stervelingen is het moeilijk te bevatten dat dit de beste zet is. Maar voor The Engine is het duidelijk, de zwarte stelling verzwakt zich blijkbaar dusdanig dat The Engine duidelijk voordeel voor wit geeft.
Beter dan de mens
Met The Engine bedoelt Stefan de schakende computer. Het is een naam waar tegelijk eerbied als ook minachting uit spreekt. Het heeft een soortgelijke lading als een iemand ‘het beest’ noemen. Het lijkt of The Engine naast onze analyticus zit, en in een mum van tijd de best mogelijke zet aangeeft, met de mogelijke zetvolgordes erbij.
Ik moet toegeven dat ik onder de indruk was. Ik wist dat de computer goed was, ik wist dat hij beter was dan de mens. In 1997 versloeg de computer die toen nog romantisch ‘Deep Blue’ heette, voor het eerst de menselijke wereldkampioen. Maar dat hij zo positioneel ‘denkt’, dat je als mens de zet niet eens overweegt, dat was nieuw voor mij. Feitelijk doet de computer niets anders dan op fenomenaal hoge snelheid zettenreeksen doorrekenen en posities beoordelen met maatstaven die ooit door mensen ingegeven zijn.
Iedereen zijn eigen engine
Met het beheren van onze tijd, met het plannen en organiseren, maak ik ook gebruik van een engine. Het verschil is dat deze engine niet in een computer huist, maar in mijzelf en niet alleen in mij maar in elk van ons. Als we bij het beheren van onze tijd gebruik maken van lijstjes, vervolgens gaan prioriteren en dan inplannen in onze agenda’s, laten we deze engine jammerlijk links liggen. Dan zien we niet dat net onder de oppervlakte, zodat het zich onttrekt aan het zicht maar daarom niet minder aanwezig, een prachtig gereedschap verborgen ligt. Een die veel verder kijkt, veel meer parameters gebruikt en zuiverder zijn keuzes maakt dan onze wilskracht en ratio. Dat is onze eigen engine: de intuïtie.
Een brede lichtbundel die diep schouwt
Wel is het belangrijk te weten hoe de intuïtie functioneert. Je dient haar namelijk te voeden en van kennis te voorzien. Wat dat betreft lijkt zij op de schaakcomputer. Ook helpt het om het vuur en de passie waarmee je iets wilt doen, aan haar te tonen. Maar dan kan zij op elk moment met feilloze precisie de beste activiteit uit de veelheid aan mogelijkheden voor je uitkiezen.
Professor Ab Dijksterhuis vergelijkt in zijn boek ‘Het slimme Onbewuste’ de reikwijdte van de intuïtie met een brede lichtbundel die diep in het onbewuste schouwt waarbij de ratio daarentegen een smalle, niet ver reikende bundel gebruikt. Goed voor de kleine, niet belangrijke besluiten, maar als het om iets van enig belang gaat, kun je beter je intuïtie gebruiken.
Wijs
Tijdsurfen leert je goed gebruik te maken van de menselijke engine die we in ons hebben, zodat je er echt op kunt vertrouwen. Het maakt je leven een stuk lichter! De intuïtie functioneert namelijk moeiteloos.
Bovendien is zij wijs. Zij neemt namelijk ook jouw gezondheid en balans, de overige omstandigheden en de lange termijn mee in haar overwegingen die zij net als The Engine in de schaakwereld in een oogwenk kan maken.
Tijdsurfen kun je leren in
- de Zoomworkshop over 5 avonden
- de Online Videotraining Tijdsurfen, waar je op elk moment aan kunt beginnen.
Online Videotraining Tijdsurfen
Je krijgt toegang tot 12 video’s van elk 10 minuten. Elke video wordt opgevolgd met een email waarin je nog eens wordt geïnspireerd in de praktische toepassing.
Mooiste geschenk
Leren Tijdsurfen is een van de mooiste geschenken die je jezelf kunt geven. Je gaat leven en werken met open aandacht. Telkens opnieuw doe je de dingen op het juiste moment. Je kiest proactief wat je doet, in plaats van geleefd te worden. Uitstelgedrag verdwijnt zonder dat je er expliciet moeite voor gedaan hebt, want met Tijdsurfen kijk je alles recht in de ogen.
Rust voorop
Tijdsurfen wil zeggen dat je rust vooropzet. Je begint een taak met een gevoel van tijd en beschikbaarheid. Dat zorgt niet alleen voor meer voldoening maar maakt je uiteindelijk ook productiever. Meer info en meedoen
Jant
Geplaatst op 12:59h, 09 februariDat was een erg mooie inspiratie Paul, goede vergelijking. Er zijn nog veel mensen erg bang om op hun intuitie te vertrouwen, en ik kan ook zeggen dat die intuitie mij erg veel brengt. Zonder mijn intuitie te volgen had ik nu niet in Noorwegen gezeten en sommige van de meest belangrijke stappen in mijn leven niet gemaakt, ook al leken die in de eerste instantie misschien niet de meest rationele zet. De belangrijke “velden” betreed je dan toch, door die intuitie te volgen en soms pas na jaren later merk je wat een belangrijke zet dat destijds is geweest. Ik wens dt je daar vele mensen mee zult inspireren!
Randolph
Geplaatst op 13:39h, 09 februariHele mooie vergelijking Paul
Groeten Randolph Zeeman
Marina Fijnenberg
Geplaatst op 19:27h, 10 februariHallo Paul, ‘n mooi spel en hoe je het gekregen hebt. Ik ken dat. Als ik iets graag wil en het is te duur, dan kijk ik eerst nog verder, dan komt er ‘n punt, dan komt het in m’n gedachte terug en moet ik kiezen. Als ik dan niet terug ga, kan het weg zijn.. Als ik het dan heb, voel ik me dankbaar,,😊, gr.,