Prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, want je weet zelf ook wel wat echt belangrijk is, maar in de waan van de dag wordt het een stuk onoverzichtelijker en kan het ineens een probleem worden. Wanneer je ’s morgens de email opendoet, is het alsof er zich een dikke laag mist optrekt rondom je werktafel en de weg die net nog duidelijk voor je lag, is plots verdwenen. Daarin schuilt ook meteen een essentieel element van de oplossing: hoe laat je de mist weer optrekken?

Leren prioriteren

Om goed prioriteiten te kunnen stellen, is het nodig om goed te beseffen wat er op je af komt. Daarvoor dien je in feite maar drie dingen te weten:
1. Wat staan er voor afspraken in je agenda?
2. Wat voor taken heb je op de lange termijn te vervullen?
3. Welke kleine taken heb je komende week te doen?

Als je deze drie vragen weet te beantwoorden, is de basis voor het stellen van prioriteiten gelegd. Vooral de vraag naar taken op langere termijn is een belangrijke.

Prioriteiten stellen op lange termijn

Zelf ben ik ZZP’er en kan dus mijn eigen weg uitzetten. Dat is enerzijds een voorrecht maar anderzijds ook een opdracht. Eens in de paar maanden, ik kan niet voorspellen wanneer, pakt het mij. Dan neem ik een vel papier en een doos met kleurpotloden en maak een schematisch overzicht. Deze week vond ik in een oude ordner zo’n overzicht terug van een paar jaar geleden. Het derde boek was nog niet geschreven. De Opleiding voor coaches ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ was er nog niet. Maar tot mijn verrassing stond alles wat ik nu doe al wel genoteerd, netjes in vakjes onder elkaar in een duidelijk schema. Zo’n schema werkt! Het laat aan jezelf zien wat je wilt en het is alsof je een blauwdruk maakt voor de toekomst.
Ben je een werknemer dan ben je voor het stellen van prioriteiten ook afhankelijk van andere partijen. Maar ook hier geldt: schep overzicht, telkens weer opnieuw.

Laat de nevel optrekken

Zodra je de mail opent, komen er vele kleine taakjes binnenstromen. Zag je net nog duidelijk wat je wilde doen, nu ben je belandt in de nevel van de waan van de dag. Als je de mail begint te beantwoorden, van a naar z, zorgvuldig en met aandacht, lijk je wel goed bezig maar ben je tegelijkertijd het hoofdpad kwijtgeraakt. Die hoofdweg zie je pas weer als je even opstaat en een kop koffie gaat halen. Oh ja, denk je dan, dat wilde ik eigenlijk doen. Met andere woorden als je eruit stapt, trekt de mist op. Een Tijdsurfer gebruikt dit principe en stapt er gedurende de dag bewust telkens weer even tussenuit. Wij noemen dat een witje, een moment van oningevulde tijd.

Samenvatting om goed prioriteiten te kunnen stellen

  1. Maak regelmatig een overzicht van de grote lijnen
  2. Schep leegmomenten, ‘witjes’, tussen je werkzaamheden
  3. Begin de dag met het maken van een overzicht wat je echt wilt doen

Do. 9 maart van 19.30 – 20.30 uur Webinar over de Opleiding trainer Tijdsurfen

Ben je al een Tijdsurfer? Gefeliciteerd! Dan zul je de verdiensten van het handelen vanuit rust elke dag voelen. Wil je het Tijdsurfen ook aanleren aan anderen? Doe dan de Opleiding trainer Tijdsurfen.

  • Opleiding van 7 dagen, 5 dagen in Amsterdam, een weekend in het klooster van Huissen
  • Omvat zowel de inhoud van het Tijdsurfen als ook de didactiek: hoe breng je de inhoud zo over dat het daadwerkelijk beklijft.
  • Toegang tot al het materiaal dat je als trainer nodig hebt, incl. Powerpoints voor trainingen van verschillende tijdsduur en intensiteit.
  • Uitwisseling met de reeds opgeleide trainers Tijdsurfen.

Ik wil meedoen aan het Webinar Opleiding trainer Tijdsurfen

Ben je nog geen Tijdsurfer? Binnenkort zijn er twee goede mogelijkheden om het Tijdsurfen te leren.
In een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ zorg je ervoor dat het witje een tweede natuur wordt. De lijst aan het begin van de dag train je vanaf sessie 1. De workshop geeft je niet alleen rust, maar geeft je ook de regie terug in handen.

Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

  • Workshop online via Zoom
  • Aanvang do. 23 maart 2023
  • 5 avondsessies van 2 uur
  • van 19.00 – 21.00 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Door Tijdsurfen ga ik met meer plezier om met de tijd. Tijdsurfen is een ontzettend leuke methode om anders naar tijd en werkdruk te kijken. Ik volg meer mijn intuïtie en voel mij meer speels en creatief in de aanpak en inrichting van mijn werk. Ik ben mijn werk weer gaan waarderen door Tijdsurfen.
                                                                                                     Sandra Menken

‘Ik vond de workshop zeer verhelderend, een mooie gedachte en uitvoering. Paul heeft een plezierige, rustige manier van overdracht die zonder te veel ruis direct binnenkomt. Dat noem ik in mijn werk “het gouden midden”. Dat is fijn om te ervaren.’
                                                                                                      Sebo Bakker

‘ De 7 aanwijzingen worden helder uitgelegd. Het vraagt aandacht en discipline om ze eigen te maken, en dan helpt het echt. Ik merk dat het heel erg gaat om aandacht, aandacht voor wat ik aan het doen ben. Daarmee helpt het me ook om beter in het moment te blijven.’
                                                                                                     Janette de Haan
  • Workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’, in combinatie met zenmeditatie
  • Op een prachtige locatie: het voormalig klooster Samaya in Werkhoven.
  • Van za. 8 april 10.00 uur tot zo. 9 april 16 uur
  • Zenmeditatie ook geschikt voor beginners
  • Tijd voor jezelf en voor de prachtige kloostertuin
  • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
  • Volledig verzorgd, inclusief biologische vegetarische maaltijden en overnachting in comfortabele 1 of 2 persoonskamers (1 nacht)

 

Geef een reactie