Mam, je moet nú komen!

‘Voor mij is 8 uur te laat om te testen,’ schrijft Lies ‘ik moet in de ochtend al eerder weg’. ‘Ik zal om 6.45 uur testen’ antwoordt Marjolein op de app. In december werd het weekend van de Opleiding trainer Tijdsurfen in het klooster Huissen in de nacht van zaterdag op zondag bruut onderbroken vanwege de lockdown die inging. Nu staat onze inhaaldag voor de deur. Het is opnieuw spannend of het kan doorgaan.
Vanaf 7 uur druppelen de testresultaten de whatsappgroep binnen. Iedereen is negatief, het gaat door!

Zelf bedacht toneelspel
De weken tussen het weekend in het klooster en nu hebben de deelnemers juist goed gedaan, lijkt wel. Ze zijn zekerder van zichzelf, experimenteren meer en hebben hun aandachtspunten verwerkt. Bovendien zijn ze allemaal gaan acteren. Ze illustreren de aanwijzingen van het Tijdsurfen met zelf bedacht toneelspel.
‘Mááam,’ laat Marjolein haar zoon van de bovenverdieping roepen ‘je moet nú komen’. Maar mam is aan het thuiswerken en met een collega aan de telefoon, ze kan niet zomaar afbreken. Ineens gaat denkbeeldig de deur met een zwaai open en staat haar zoon in de ruimte. Hij is loei boos. ‘Ik heb geen internet en nu kan ik niet inloggen op school en ik doe het ook niet meer want het is jouw schuld.’ We zitten allemaal op de punt van onze stoel. Marjolein laat een stilte vallen. ‘Kunnen jullie mij raad geven?’ vraagt ze ons.
Even later speelt ze de scene nog eens maar nu heeft ze haar collega van tevoren gewaarschuwd dat haar zoon soms even hulp nodig heeft en zij er dan naartoe wil gaan. In de gespeelde variant gebeurt dat ook. Alles verloopt nu rustig en vloeiend. Kalm onderbreekt ze het gesprek, geduldig helpt ze haar zoon met zijn internetverbinding en keert weer terug naar de collega.

Er schuilen twee wijze lessen van Tijdsurfen in deze scene. Weet je welke twee? Je mag het laten weten in de reacties! Volgende week zal ik het antwoord laten weten.

Je krijgt meer gedaan met minder moeite
Alle deelnemers hebben met vlag en wimpel de licentie gekregen. Gizella Sterk gaat dinsdag haar eerste training verzorgen voor collega’s bij haar op school. Marjolein Rebel heeft haar eerste training gepland voor het wijkplatform Indekerngezond in Leidsche Rijn.
Zij liet ook een oneliner voorbijkomen die in één zin de essentie van het Tijdsurfen weergeeft:
‘Je krijgt meer gedaan met minder moeite’.
Als je veel ballen in de lucht hebt te houden, je (thuis)werk, je kinderen (ook vaak thuis), het huishouden, je vriendschappen onderhouden, kun je gemakkelijk buiten adem raken. Je denkt bij jezelf: ik moet er eigenlijk nog een tandje bij zetten wil ik alles gedaan krijgen. Maar van die overdrive raak je nog meer vermoeid, het pompt je leeg en maakt je lusteloos.

Vanuit rust functioneren
Tijdsurfen beweert precies het tegenovergestelde: als je vanuit rust gaat functioneren, verloopt jouw dag vloeiender en komt er ook meer uit je handen. Lies Leijs, een van de nieuwe trainers, is schooldecaan bij Fontys en vertelt hoe haar collega’s haar jaloers vragen hoe het kan dat zij zo’n rust uitstraalt en toch alles gedaan krijgt. Zij is de enige die tijd over kan hebben.
Door Tijdsurfen krijg je meer rust in je dag en tegelijk ook meer gedaan!
In maart start er een nieuwe training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Meer info en meedoen

In oktober start er een 7-daagse Opleiding trainer Tijdsurfen. Samen met andere geïnspireerde trainers en coaches leer je hoe je trainingen Tijdsurfen op een levendige en boeiende manier kunt geven. Meer info en meedoen

Illustratie van Niels de Hoog voor
‘Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen’

3 Reactie's
 • SYLVIA DUIJM
  Geplaatst op 13:11h, 01 februari Beantwoorden

  Het gaat over de aanklopper waarin je aandacht schenkt aan de aanklopper
  Twee opties
  1. Je zegt ik heb nu even geen tijd en ik help je straks ( in dit geval was de zoon overstuur en deze is niet handig
  2. Je zegt tegen collega ik moet even aandacht schenken aan …. En ben zo weer terug
  Het gaat over 1 ding tegelijk doen 🙏😁

 • MARISKA
  Geplaatst op 12:13h, 01 februari Beantwoorden

  Dag, de moeder heeft nu geanticipeerd (door haar collega vooraf te informeren over haar zoon) en ze geeft kort maar volledig de aandacht aan de aanklopper (haar zoon met haperend internet).
  En ik realiseer me nu dat ik me liet afleiden door de nieuwsbrief van jou die net binnenkwam hahaha.

 • Thea
  Geplaatst op 19:00h, 02 februari Beantwoorden

  4 en 1: Geef volle aandacht aan aankloppers, en doe een ding tegelijk

Geef een reactie