Koortsachtig doorwerken…

Ha, ik heb een heuse deadline! Eigenlijk gebruik ik zelf het woord deadline liever niet. Het is een raar woord: ‘dodenlijn’. Het werd gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog om de plek te markeren waarbinnen gevangen moesten blijven. Ik stel voor er een termijnafspraak van te maken.

Ik heb een heuse termijnafspraak. Een die tegelijk leuk en spannend is. Het derde boek dat ik aan het schrijven ben, is nagekeken door Miriam, de redacteur. Dat betekent dat zij een hoop kleine details en aanpassingen heeft voorgesteld. Ik dien elke suggestie te bekijken en wel of niet te accepteren. En soms een extra stukje tekst te schrijven. Dat is best veel werk! De afspraak is dat ik het over een week terugstuur. In deze week zitten echter ook veel andere verplichtingen. Vanaf vrijdag geef ik bijvoorbeeld een driedaagse workshop in het klooster Samaya.

Koortsachtig doorwerken
De valkuil met zo’n termijnafspraak is dat je druk op jezelf gaat zetten. Je staat jezelf dan niet meer toe ook nog iets anders te doen. Je werkt koortsachtig door en slaat de pauzes over. Dat is nu juist het tegendeel wat je moet doen! Van de spanning die je daarmee veroorzaakt, kun je goed ziek worden of overspannen raken.
De juiste voorbereiding is: eerst goed aftasten hoeveel suggesties er zijn en hoeveel tijd dat ongeveer gaat kosten om die allemaal te bekijken. Vervolgens mijn agenda bekijken en in me opnemen hoeveel vaste verplichtingen erin staan en hoeveel beschikbare tijd er overblijft. Nu is het onbewuste goed geïnformeerd.

Vervolgens werk ik op mijn gevoel. Telkens stap ik er ook weer tussenuit en gun mijzelf korte en langere momenten van ontspanning. Zoals ik nu ga doen door een langere wandeling met de hond te maken!

Uitstelgedrag oplossen
Het kan ook zijn dat je moeite hebt om te beginnen aan je termijnafspraak en je uitstelgedrag vertoont. Ook dan werkt deze aanpak: je bekijkt globaal wat de klus inhoudt door hem goed te scannen. Daarbij kan je de klus onderverdelen in kleinere stukken. Je voert echter nog geen concrete stappen uit. Vervolgens kijk je in je agenda en overschouw je de beschikbare tijd. Eventueel verdeel je de kleinere stukken in je agenda.

Werkdruk wegnemen met de vernieuwde online videotraining Tijdsurfen
Tijdsurfen leert je om goed te weven tussen je taken en de tijd. En ook om de regie in eigen hand te houden. Je werk geeft je voldoening en plezier. Aan het einde van de dag ben je nog steeds fris.
In de Online videotraining zijn vier bonuslessen toegevoegd.

Begin de dag proactief: jij hebt de regie!
Wat belangrijk is, is zelden urgent. Wat urgent is, is zelden belangrijk.
Goed anticiperen, de sleutel van de Tijdsurfer
Geef jezelf een spiegel met behulp van de matrix
Ook bied ik de mogelijkheid om deze training als blended learning te doen. In combinatie met de videotraining kun je vier keer deelnemen aan een bijeenkomst samen met de andere deelnemers van deze training. We behandelen een onderdeel van het Tijdsurfen en ik beantwoord je vragen.

Naar de vernieuwde versie van de Online videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

1 Reactie
  • Marina Fijnenberg
    Geplaatst op 11:29h, 01 juni Beantwoorden

    Succes Paul, gr.,☀️,

Geef een reactie