Kill your darlings

Het waaide zo hard dat ik mijn fiets stevig in bedwang moest houden, vooral wanneer er bij zijstraten een zuigende luchtstroom mij van de fiets wilde trekken.
Plots vloog hij door de lucht. Nee, schrok ik, niet mijn leren pet. Een pet kun je gemakkelijk kwijtraken. Ik in ieder geval. Dan ga ik ergens zitten, leg de pet naast mij neer en vergeet hem op te zetten bij het weggaan. Hoeveel maal ik deze pet al heb teruggebracht, weet ik niet eens meer. Een keer was het boven op een berg waar ik op een rots uitrustte en een broodje gegeten heb. Een uur later vroeg ik mij plots af waar mijn pet was. Hij kon alleen op dat ene plekje zijn en ik ben de hele weg terug geklauterd waar hij inderdaad netjes op mij te wachten lag.

Eigenzinnig
Door ervaring wijs geworden, let ik nu extra goed op. Maar dit keer had hij zelf het heft in handen genomen. Hij rolde zo de weg op en bleef daar eigenzinnig liggen. Ik haastte mij om mijn fiets aan de kant te zetten maar de pet rolde alweer een stuk verder, nu over de andere weghelft, precies tussen twee auto’s door naar de grasrand en bleef liggen op een meter afstand van het water. Bij de volgende windstoot zou hij in het water belanden, zag ik en dan van de kade afdrijven om vervolgens precies op het moment dat ik een stok gevonden had, naar beneden zinken. Ik stond midden op de weg maar de onafgebroken stroom aan auto’s belemmerde mij over te steken. Daar trapte een auto op de rem. Nog voor ik over kon steken zwaaide het portier van de bijrijder open en stapte er een geüniformeerde handhaver uit. Hij slingerde zijn lichaam onder de afrastering door en wist het petje net op tijd te grijpen. Breed lachend overhandigde hij mij de wegloper. Dankjewel beste man, wat een mooi gebaar! Voor de zoveelste keer was ik met m’n pet herenigd.

Kill your darlings
Iets kwijtraken waar je aan gehecht bent doet pijn, maar toch is het soms goed om dit doelbewust te doen. Het is een van de maatregelen die kan helpen wanneer de werkdruk te groot wordt. Ik weet nog dat ik deze tip ergens tegenkwam. Ik dacht bij mijzelf: van mijn takenpakket kan ik helemaal niets schrappen, het is allemaal essentieel. Onbewust wist ik echter dat deze aanwijzing mij bijgebleven was omdat ik hem nodig had. Ik keek nog eens goed naar mijn programma. Eens in de maand bood ik avonden aan die ik ‘Ontspannen Lichaam’ noemde. Het waren mooie avonden. Aan het eind van de avond lagen de deelnemers op de grond onder dekentjes en kwamen als herboren weer tevoorschijn. Er waren deelnemers die vrienden waren. Iris en haar vader kwamen trouw elke maand helemaal uit Bussum. Maar als ik eerlijk was, was deze avond niet essentieel. Men kon deze ontspanning van het lichaam ook in een yogales doen. Met pijn in m’n hart heb ik de avond geschrapt. Nog later ben ik ook gestopt met alle individuele sessies. Ook dat deed pijn.

Ruimte scheppen
Maar beide ingrepen gaven wel de beoogde ruimte! Ruimte om de groepslessen op de huidige manier vorm te geven, waardoor ik veel meer mensen kan bedienen.
Deze aanwijzing behandel ik op de laatste avond van de workshop Tijdsurfen. Eerst leer je hoe je meer rust kunt inbouwen in de afhandeling van je taken en daardoor vanzelf met een fijne aandacht gaat werken. Het volgende thema is plannen en organiseren. Hier leer je proactief je tijd beheren. Je ziet hoe je telkens weer bewust kunt kiezen voor te taak of activiteit die jij op dit moment het belangrijkste vindt. Dat geeft een heel ander gevoel aan je werkdag! Je surft bovenop de golf in plaats van eronder bedolven te worden.

Tijdsurfen kun je leren in de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ van 5 sessies.

Je kunt ook de Online Videotraining Tijdsurfen doen van 12 lessen van elk 10 minuten. Deze training krijgt een zeer hoge waardering van de deelnemers

Voor organisaties
De training Tijdsurfen wordt ook aan bedrijven en organisaties gegeven. Zo geef ik hem momenteel aan de maatschappelijk werkers van Amsterdam, aan de politie van Oost-Nederland en aan leerkrachten van een grote scholengemeenschap in Arnhem.
Meer info over trainingen voor organisaties

4 Reactie's
 • Monique
  Geplaatst op 18:59h, 16 maart Beantwoorden

  Dag Paul,

  Mooi verhaal weer. Kill your darlings gebruik ik bij het schrijven van een tekst. Schrijven is schrappen.

  Groetjes,
  Monique

 • Judith
  Geplaatst op 11:34h, 21 maart Beantwoorden

  Dag Paul,
  Dank je voor alle mooie en inspirerende verhalen.
  Het heeft even geduurd totdat ik dit mocht van mijzelf. Erkennen dat ik niet alles hoefde te kunnen en inzien dat ik dan geen ‘opgever’ was, is de sleutel geweest. Het geeft zoveel meer ruimte en rust nu ik dit kan toepassen. Het vraagt iedere keer nog wel steeds tijd en een gesprek met mezelf maar dat is onderdeel van het proces om tot een keuze te kunnen komen.
  Hartelijke groet,
  Judith

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:55h, 21 maart Beantwoorden

   🙂

 • Eline
  Geplaatst op 13:48h, 27 maart Beantwoorden

  Onlangs heb ik mijn trauma’s kunnen loslaten. Het zijn allesbehalve darlings maar wel levenslange metgezellen. Ruimte voor iets nieuws, inderdaad! Ik heb het gevoel dat ik eindelijk als een volwassene mijn keuzes zelf mag maken nu. Ik krijg lucht. Het voelt nieuw en onwennig, ik stond zelfs vol jeugdpuistjes! En dat op m’n 35ste 🙂

Geef een reactie