Geen tijd voor tips

‘Ik eindig het seizoen met een bergetappe’ zeg ik tegen mijn vrouw. Deze week kleurde mijn agenda groen en blauw. Groen is de kleur die ik gebruik voor workshops, blauw voor de zen. Onder al deze activiteiten waren er een paar specials, die extra aandacht zouden vragen, zoals het webinar over de opleiding voor coaches.
Een bergetappe mag je alleen maar af en toe hebben. Anders sloop je jezelf.

 

Overstroming

Woensdag gaf ik een workshop ‘Stressvrij weken met Tijdsurfen’ aan medewerkers van een welzijnsorganisatie. In het midden van de workshop onderbrak een deelnemer mij en vroeg: ‘Maar hoe kan ik nu al die aanwijzingen van jou gaan toepassen? Dan heb ik nóg meer te doen’.
Bij het doorlezen van de vragenlijsten die de deelnemers ingevuld hadden, was zij me al opgevallen. Ze had zoveel taken en verantwoordelijkheden opgesomd, dat de daarvoor bestemde antwoordplek overstroomde.
Meestal vraag ik bij dit soort workshops om een van de deelnemers vooraf telefonisch te spreken. Dan stel ik maar één vraag: Wil je mij jouw werkdag beschrijven? Dit keer had ik specifiek gevraagd om deze deelnemer te mogen spreken.
Het was al een hele klus om het gesprek tot stand te brengen. Toen het uiteindelijk lukte om haar te spreken, beschreef ze mij hoe ze zich die ochtend had voorgenomen om een rapportage te schrijven maar er niet aan toegekomen was omdat ze tot twee keer toe onderbroken werd door collega’s die bij haar binnenvielen met een probleem.

 

Een prachtige eigenschap waar je zelf aan onderdoor gaat

En nu aan het einde van de workshop vroeg ze zich wanhopig af hoe ze de tips om meer rust te verkrijgen er nog bij kon doen…
Ik zei: ‘Ik beantwoord je vraag nog niet nu. Ik kom er straks op terug.’ Ze keek me verbouwereerd aan. Vervolgens maakte ik in alle rust het thema af.
Zonder het expliciet uit te leggen, liet ik haar een van de aanwijzingen van het Tijdsurfen ervaren, namelijk die over uitgestelde aandacht: je hoeft niet onmiddellijk op alles in te gaan, je kunt een onderbreking die wat meer tijd gaat kosten vaak beter even parkeren en afhandelen op een later tijdstip. Maar je luistert wel aandachtig wat de vraagsteller te melden heeft.
Een van de andere deelnemers had het opgemerkt. ‘Zie je nu,’ zei ze ‘zo moet je het doen, niet meteen op alles ingaan.’
Na de pauze kwam ik terug op haar vraag. Ik zei haar: ‘Jij bent zo dienstbaar en zo verantwoordelijk, je zegt tegen iedereen en alles ja. Anderen voelen dat ze bij jou altijd kunnen aankloppen voor hulp. Het is een prachtige eigenschap, maar je gaat er zelf aan onderdoor. Leer grenzen te trekken en nee te zeggen. Kijk welke van jou taken je kunt afstoten, zodat er meer ruimte komt.’
Ze was stil. Vervolgens zei ze: ‘Ja, je hebt wel gelijk, ik doe ook veel te veel.’

 

Vlak landschap

Hoe ging dat dan met mijn eigen bergetappe? Bij zo’n periode ben ik heel nauwkeurig. Ik stel bij elke afspraak precies vast wat ik daarbij nodig heb, wat ik nog wil voorbereiden, hoever het reizen is enz. Vervolgens vaar ik op mijn intuïtie. Ik doe het een na het ander inclusief af en toe even een moment voor mijzelf. En verder zorg ik ervoor dat de week daarna weer over vlak landschap voert.

De aanwijzing over uitgestelde aandacht kun je leren o.a. in de weekendworkshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in het prachtige klooster Samaya in Werkhoven onder Utrecht op 22 en 23 oktober. Reserveer nu al je plaats voor dit weekend. Je kunt tot een week voor aanvang gratis annuleren.

Info en inschrijven weekend Tijdsurfen in klooster Samaya

 

Opleiding trainer Tijdsurfen

Ben je al een enthousiast Tijdsurfer en wil je zelf het Tijdsurfen doorgeven aan je collega’s of aan cliënten, doe dan de ‘Opleiding trainer Tijdsurfen‘ die start op 27 oktober. De opleiding duurt 5 hele dagen in Amsterdam en een weekend in het klooster van Huissen. Het is zowel een inhoudelijke als didactische opleiding waarin je leert het Tijdsurfen zodanig over te brengen dat de deelnemers het ook graag gaan toepassen.

Ik heb interesse in de Opleiding trainer Tijdsurfen

 

2 Reactie's
  • Eugenie
    Geplaatst op 12:29h, 21 juni Beantwoorden

    Ik stuurde een what’s app bericht naar mijn vriendin dat deze inspiratie echt wat voor haar was. Ze antwoordde: ik heb 7 minuten, ik ga hem gelijk even lezen, zo typerend!

  • Marina Fijnenberg
    Geplaatst op 15:48h, 21 juni Beantwoorden

    🙏,

Geef een reactie