Fris beginnen en de rust behouden

Dit is wat iedereen wel kent: op vakantie kom je langzaamaan steeds meer tot rust. Je lichaam voelt ontspannen aan en ook in je hoofd is het lekker rustig geworden. Je neemt je heilig voor dit gevoel van rust ook te behouden op je werk.
Je doet het misschien wel extra goed door niet meteen te veel hooi op je vork te nemen en stapt vol vertrouwen in de trein die werken heet. Eerst is het nog een boemeltje. Anderen komen ook terug met hun vakantieverhalen en je neemt de tijd voor elkaar en om naar elkaars verhalen te luisteren. Maar terwijl je zo bezig bent, gaat het boemeltje al sneller rijden. Wil je die snelheid bijhouden, moet je een tandje bij zetten. Na drie dagen heeft de werktrein zijn normale snelheid aangenomen. Hola, daar was je eigenlijk nog niet klaar voor, je loopt nu al achter. Je schakelt definitief over naar de hogere snelheid en scherpt je werkritme aan. Niet zo lang doen over de email. Je minder laten afleiden. Slagvaardiger zijn. Daar kruipt de eerste stress ook omhoog in je lichaam.
De trein blijkt nog sneller te kunnen. Het is eigenlijk een hogesnelheidstrein. Geeft niets, jij kunt ook nog sneller. En na twee weken heb je weer precies hetzelfde stressgevoel als voor de vakantie.

 

Hoe ontkom je hieraan?

Ik geef drie tips om de rust te behouden. Drie tips is voldoende. Zo blijft het overzichtelijk en geeft daarom ook goed resultaat.

 

Tip 1: Zorg voor afwisseling in je ritme

Blijf goed overzicht houden over je agenda. Weet wat er op je af komt en weet dit ook te begrenzen. Op vakantie voel je je ijzersterk alsof je alles aankunt. Maar in het normale werkritme dien je jezelf te beschermen.
Laat een volle dag met veel afspraken volgen door een dag met eigen invulling. Laat een week met veel opdrachten volgen door dagen waarin je geen opdrachten plant. Durf te delegeren, te kiezen en nee te zeggen bij werk dat niet specifiek tot jouw kerndomein behoort

 

Tip 2: Werk met een proactieve instelling

Tijdens de vakantie ontstaat het rustgevoel omdat je vrij kunt beschikken over je tijd. Probeer deze vrijheid ook in je werk te behouden. Praktisch gezien betekent het dat je proactief je tijd beheert. Formuleer voor jezelf wat jij de komende tijd belangrijke items vindt. Waar wil jij aan werken en wat hoop je daarmee te bereiken?
Formuleer dat eerst in het groot en vervolgens ook elke dag weer opnieuw in het klein. Wat wil jij deze dag doen? Wat is deze dag belangrijk voor jou? Wat zou je doen als je zelf mag kiezen?

 

Tip 3: Zet jezelf uit

De vakantie kun je een groot ‘witje’ noemen. Een witje is een term uit de aanpak van het Tijdsurfen. Je stapt er even tussenuit.
Gedurende de dag is het goed om er ook telkens weer even tussenuit te stappen. Zo’n witje hoeft maar een paar minuten te duren. Hoe zet je jezelf uit? Door iets te gaan doen wat je op de automatische piloot kunt doen. Opruimen. Hapje eten. Blokje om lopen. Er zijn maar twee voorwaarden: je doet het in je eentje en je gaat niet tegelijk lezen of op je telefoon kijken.
Als je jezelf regelmatig uitzet. Kom je telkens weer tot rust en krijg je frisse energie.

Wil je het hele Tijdsurfen niet alleen leren kennen, maar ook trainen en je eigen maken, dan doe je jezelf een groot cadeau met een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Je zult je niet alleen op vakantie maar het hele jaar door prettiger voelen. Door te werken vanuit rust behoud je een goede gezondheid, heb je plezier in wat je doet, ben je open en creatief en ten slotte ben je ook productiever zonder dat je stress oploopt.

 

Info en inschrijven weekendworkshop Tijdsurfen in klooster Samaya

 • workshop ‘Stressvrijleven met Tijdsurfen’ in combinatie met zenmeditatie
 • van zaterdag 22 oktober 10.00 uur t/m zondag 23 oktober 16 uur
 • Zenmeditatie ook geschikt voor beginners
 • Tijd voor jezelf en voor de prachtige kloostertuin
 • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
 • Volledig verzorgd, inclusief biologische vegetarische maaltijden en overnachting in comfortabele 1 of 2 persoonskamers (1 nacht)
 • Maximaal 14 personen, nog maar een paar plekken vrij.

Info en meedoen videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

 • 12 videolessen van elk 10 minuten
 • 4 bonuslessen
 • training uit te breiden naar VIP inclusief live onlinetrainingen met Paul  
 • Na elke les ontvang je een email met praktische tips en aanwijzingen
 • Deze training geeft recht om in te schrijven voor de Opleiding tot trainer Tijdsurfen
1 Reactie
 • Hester
  Geplaatst op 11:19h, 23 augustus Beantwoorden

  Hoi Paul, leuk om je te vertellen: ruim drie jaar geleden deed ik de Tijdsurf cursus bij je en nog steeds is het van grote waarde. Af en toe ververs ik door het boek te lezen. Het is een mooie basis om steeds naar terug te keren. Het werkt!
  Vooral de oprechte aandacht voor één ding – en deze beginnen en stoppen – is de stevige kei in het midden voor me.
  Hartelijke groet, Hester

Geef een reactie