Een mijlpaal plaatsen

‘Dit is een mijlpaal’ zeg ik tegen mijn vrouw. Ik maak mijn rugzak open en haal er een rood-wit paaltje uit, plant het midden in de keuken op de grond en geef er met een voorhamer een paar flinke meppen op. ‘Zo,’ zeg ik, ‘dit is een moment dat ik wil markeren.’
Bij het plaatsen van een mijlpaal ga ik op mijn gevoel af. Ik plaats best vaak een nieuwe mijlpaal. Er staan er al heel wat in onze keuken, ook al zie je ze niet staan. Telkens als ik het gevoel heb dat we een nieuwe periode beginnen of dat een fase afgesloten is, plaats ik zo’n paaltje. In gedachten natuurlijk, maar het voelt wel echt.

Stil in huis
Dit keer is het om meerdere redenen. De meest gevoelige is dat deze zomer ons laatste kind uit huis vertrokken is. Ook onze zoon heeft een eigen kamer gevonden in Amsterdam en de verhuizing vond plaats terwijl ik in de zentempel was. Het huis is stil geworden.
Het is een verandering die zich van alle kanten laat voelen. Het geeft vreugde en verdriet tegelijkertijd. Vreugde dat alle kinderen nu zelfstandig wonen en bovendien echt iets doen waar ze hun hart aan geven. Verdriet omdat ik ze mis, de drukte, de chaos, de gesprekken en het avondeten samen. Het laat zich ook voelen omdat plots meer ruimte is ontstaan in het huis. Soms denk ik: waar is mijn vrouw nu eigenlijk en moet ik echt even rondlopen om haar te vinden.

Pas op de plaats
De mijlpaal is voor nog meer redenen: het boek ‘Vleugels van vertrouwen’ is naar de drukker. Ik kan en hoef er niets meer aan te veranderen. Alleen maar zorgen dat het goed ter wereld komt. Ook dat kan ik voelen. Het is als na het voltooien van een fysiek inspannende klus: Ik blaas uit en heb een ontspannen gevoel.

Het plaatsen van een mijlpaal, van een merkteken, is een belangrijk gebaar. Het vertelt dat een periode is afgesloten of een doelstelling behaald. De stroom neemt een andere loop. Het is goed daarbij stil te staan.

Een tijdstip markeren is alsof je een pas op de plaats maakt en niks doet, alleen maar voelen hoe het was en wat er komt. En dit proces met dankbaarheid omringt, dat is tenminste zoals ik het voel. Dankbaar voor de vele jaren met de kinderen in dit huis, dankbaar voor het proces waarin het boek is ontstaan en geschreven.
Als ik over een tijdje opnieuw tegen mijn vrouw zeg: ‘Dit is een mijlpaal’ en weer een rood-wit paaltje uit mijn rugzak haal, ik weet nog niet waarvoor, dan weet ik een ding wel: dat ik opnieuw dankbaar zal zijn.
Je kunt een positieve gebeurtenis tastbaar maken met een spontaan feestje of een toast. Zodat je het nog beter kunt voelen.

Het allerbelangrijkste moment
Close met de tijd zijn, je innig verbonden voelen met elk moment of het nu mooi of treurig is of allebei tegelijk, dat ontwikkel je in de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’.
Je beleeft hoe je je enerzijds steeds verder ontwikkelt en tegelijk hier en nu bent in dit moment van je leven en dat dit moment het allerbelangrijkste is, net zoals het volgende en het daaropvolgende.
Er begint een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ van 5 sessies van elk 2 uur a.s. donderdag 9 sept. Je bent nog net op tijd om mee te doen! Inschrijven

In het klooster van Huissen is er van 17-19 september ook een weekendworkshop Tijdsurfen.

Beide workshops zijn een uitstekende start voor het nieuwe seizoen om je niet weer te laten overspoelen met drukte maar vanuit rust te gaan leven. Het bijzondere is dat door rust als uitgangspunt te kiezen, je productiever zult zijn als in de turbostand.

1 Reactie
  • José Roefs
    Geplaatst op 15:34h, 07 september Beantwoorden

    Dank je Paul! Ik kijk iedere week weer uit naar je inspiraties en overdenkingen. Vaak komen ze precies op het juiste moment. Dit ‘paaltje’ is er weer zo een! DANK

Geef een reactie