Een kwartiertje met Paul Loomans

Een kwartiertje met Paul Loomans

Via Skype -want alle kwartiertjes tellen- heb ik een interview met Paul Loomans, oprichter en coach van de Stress Ontknoping. Over tijdsurfen. Ooit van gehoord? Klinkt wat mij betreft als de nieuwste kaskraker van de makers van The Last Airbender. Het is echter een stuk simpeler en toepasbaarder in het ondernemende leven. ”Multitasking? Het raam uit!”

Paul Loomans is oprichter en coach van de StressOntknoping.

Je geeft via de StressOntknoping een workshop Tijdsurfen. Klinkt spannend, maar wat is het?

Tijdsurfen is een andere manier van omgaan met tijd. Het woord ’surfen’ zegt het eigenlijk al: je surft over de golven en maakt daarbij gebruik van de gelegenheden die zich voordoen. Dus tijdsurfen wil aan de ene kant zeggen dat je intuïtie gebruikt en aan de andere kant dat je die taken met natuurlijk aandacht doet. In de workshop tijdsurfen leg ik in zeven aanwijzingen uit hoe je dat doet.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Doe één ding tegelijkertijd.”

Dus multitasking het raam uit?

”Ja! Dat raad ik ten zeerste af! Multitasken betekent eigenlijk dat je heel veel spanning veroorzaakt en je kunt alleen écht aanwezig zijn bij wat je doet, als je één taak tegelijkertijd doet. Wanneer je multitaskt versplinter je en verdwijnt je concentratie.”

Komt me bekend voor. Maar hoe doe je dat dan?

Op het moment dat je één taak tegelijkertijd doet, ga je taken ná elkaar doen. Dus niet naast elkaar, maar na elkaar. Als je weet wat je aan het doen bent, werk je veel efficiënter. Multitasken lijkt slim: vijf tabbladen die openstaan, twee beeldschermen, dat telefoontje even beantwoorden, even snel een mailtje sturen of een Tweet posten. Het tegendeel is echter waar! Stel dat je nu, tijdens dit gesprek, een e-mail binnenkrijgt. Die wil je lezen, maar de truc is dat je bewust kiest om een taak te doen. Dus verder praten en je mail even negeren, of andersom.”

Maar wat als je die stoorzender niet kunt negeren?

„Je hebt de neiging om te zeggen: nou even snel dan, maar dan hang je tussen twee dingen in! De tip voor de stoorzender: geef het je volledige aandacht! Laat je eerste taak helemaal los. Stelt een collega een vraag? Ga er volledig op in of zeg heel bewust ‚nu even niet, kun je straks terugkomen?’ Geef het je volledige aandacht, om vervolgens terug te keren naar je eerste taak.
Met een telefoontje werkt het hetzelfde. Je zult het wel herkennen. Als je voor je beeldscherm zit, wil je ook nog wel eens scrollen door je telefoon. Geef de beller de aandacht! Loop weg van je beeldscherm. Het is irritant voor de beller -die krijgt niet de aandacht die hij verdiend- maar het is ook inefficient. Als je die aandacht onverdeeld geeft, is het veel sneller afgehandeld.”

En wat helpt je intuïtie gebruiken daarbij?

”Het grote voordeel van tijdsurfen is dat je leert aanwezig te zijn in wat je doet en dat je intuïtie gebruikt die ervoor zorgt dat je niet tegen de stroom in gaat werken.
Als je bijvoorbeeld denkt ’het is super belangrijk om dit te doen’, maar je bent niet in de stemming, dan roei je tegen de stroom in. Wanneer je je intuïtie volgt, zal deze je niet de meest lastige taak laten doen, maar je eerst iets laten doen wat simpel is, iets waar je niet teveel bij hoeft na te denken. Dan komt je geest tot rust en zal je vervolgens een creatieve taak geven.”

Maar dat is makkelijk! Als ik nou geen zin heb na dit gesprek dit interview uit te werken, stel dat dit tegen mijn intuïtie indruist, dan kan ik het lekker gaan uitstellen! Dan kan ik elke deadline missen omdat ik mijn intuïtie heb gevolgd…

Paul glimlacht. ”Als ik de vierde en de vijfde aanwijzingen uit de workshop samenvat in één zin: maak contact met wat je wilt gaan doen, schep een relatie.”

Ik moet een relatie met mijn interview aangaan?

Voordat jij dit interview gaat uitwerken, is het belangrijk dat je de relatie aangaat. Je kunt wel opschrijven op een lijstje: ik moet dit doen. Maar dan heb je er nog geen relatie mee! En dat geldt voor alle dingen. Als je oplet zul je zien dat je met veel zaken een negatieve relatie onderhoudt. Ik moet, ik moet! Komt straks wel! Jouw intuïtie luistert echter alleen als je er een positieve relatie mee hebt. Denk eerder: ik wil jou graag uitwerken interview. Ik ga jou doen! Het is dan een optie geworden.”

Tijdsurfen is dus eigenlijk een manier van de zaken positief benaderen?

Het positieve benaderen is belangrijk, maar het gaat vooral om het kunnen navigeren op je eigen intuïtie.”

Intuïtie, natuurlijk gedrag en voelbaarheid zijn woorden die vaak terugkomen op je website en in je verhaal. Je bent zelf een zen-monnik. Moet je ook een beoefenaar van zen zijn om te kunnen tijdsurfen of is het ook wat voor de broodnuchtere ondernemer?

Je hoeft absoluut geen zen te beoefenen om te kunnen tijdsurfen! Ik leg de zen niet uit bij het tijdsurfen, maar het tijdsurfen is er wel door gekleurd. Het werkt voor iedereen, voor jonge ondernemers tot managers.”

Je spreekt en ziet dus veel mensen, wat zijn nou de meest gemaakte fouten bij de Tijdsurfers?

”Multitasking is jammer, maar een andere grote fout is doorgaan. Alsmaar doorgaan, er niet uitstappen. We zitten nu achter een beeldscherm en dus kun je na dit interview gewoon doorgaan. Ik ook. Die verleiding is ontzettend groot, terwijl het er even uitstappen van cruciaal belang is! Doe elke drie kwartier iets waarbij je niet gefocust bent, zoals een kopje thee zetten, iets opruimen, een blokje om, een kopje koffie halen bij de machine. Ik noem dat een witje.”

Een witje?

Een witje is een moment dat je geest niet is gefocust. Het maakt je nog productiever als je deze witjes afwisselt met gefocuste momenten. Tijdens zo’n witje kan je opeens een inval krijgen, ga je jezelf en wat je doet overzien. Als je niet gefocust bent trek je opeens conclusies. Maak je contact met je onderbewuste!”

Tring-tring-trrring… De vijftien minuten zijn voorbij. Wanneer ik ons gesprek afsluit, pak ik een kopje thee. Een witje. Een interview uitwerken vind ik een van de verschrikkelijkste dingen om te doen, maar ik ga de relatie aan. „Ik wil dit doen!”, zeg ik hardop tegen mezelf. Een uur later staat dit interview op papier. Verrek, ik ben dan geen Airbender, ik heb wel zojuist mijn eerste golf bedwongen.

Tekst door Anna van Haastrecht.
Interview verschenen op de website hebjeeenkwartiertje.nl