Een grommende machine

Grrrr…. Grrr…. Dampende stoom stijgt op uit de twee tuitjes waar een straal koffie uit zou moeten komen. Shit, het zal toch niet. Ik druk opnieuw op de knop.
Grrr…. zegt de machine boos. En nog eens grrr… en daarna niks meer.
Oké, misschien een schoonmaakbeurt, dat kan helpen. Aan de zijkant verstopt achter het waterreservoir zit een klepje. Als je dat openmaakt, kom je bij de pomp. Die kun je eruit halen en dien je volgens de gebruiksaanwijzing eens per maand in een bak met water te dompelen.
Hm, denk ik schuldbewust. Eens per maand heb ik misschien niet altijd gehaald. Maar nu dan.
Even later neem ik haar uit de bak met water, schud er de waterdruppels af, wrijf liefdevol links en rechts extra goed schoon. Opnieuw beantwoordt de machine mijn inspanningen met een kwaaie grom.
In mijn hoofd start een rekensom. Afhalen kost zoveel en dan de kijkoperatie zoveel. Samen is dat veel. Dan is er nog niets gebeurd en ben ik al twee weken aan de oploskoffie.

Een buitelend handeltje
Zaterdagmiddag is mijn vrouw naar de kapper. Dat geeft de rust in huis die ik nodig heb voor de komende precisieklus. Ik verwijder de paneeltjes om de machine heen. Daar staat zij met al haar slangetjes en draadjes zwijgend voor mij. Ik inspecteer alle verbindingen. Met het smalle tuitje van de stofzuiger zuig ik het koffiegruis weg.
Op YouTube vind ik een video van iemand die het pompje uit elkaar neemt. Ik volg nauwgezet zijn stappen. Je kunt de pomp in twee delen splitsen. Mijn ervaring zegt dat je hierbij extra goed dient op te letten, anders schiet er zomaar een veertje weg waarvan je dan niet meer weet waar het precies thuis hoorde. ‘Splieng’ hoor ik, daar schiet een handeltje buitelend door de lucht.

Beetje vet
Beetje vet op de ringetjes. Filtertje aan alle kanten schoongeborsteld. Handeltje bij de derde poging op de juiste plaats gekregen. Paneeltjes er weer op. Mijn vrouw komt thuis en ik kijk op. ‘Het staat je goed’ zeg ik. ‘En?’ vraagt zij. Ik druk op de knop voor een espresso. Zzz… zegt de machine braaf, net zo zacht als een modelspoortreintje. Een bruine straal koffie stroomt in het kopje. ‘Die is voor jou’ zeg ik.

Loop er omheen
Zo’n mechanisch klusje, daar moet je van houden. Ik vind het leuk om te doen. Het is mechaniek, je kunt je er geen buil aan vallen. De manier waarop je zo iets aangaat, is precies dezelfde als grootse taken die zich aan je presenteren.
Ben je docent en wil je een nieuwe lesmethode ontwikkelen? Ben je ondernemer en heb je een nieuw product in je hoofd? Ben je programmeur en zit er een fout in je code? De weg is dezelfde als bij de vastgelopen koffiemachine.
Loop eromheen en bekijk het van alle kanten. Stel vast wat je al weet maar ook welke kennis je ontbreekt. Kijk net zolang tot je het aspect vindt wat de vooruitgang tegenhoudt. Kun je hulp gebruiken? Zoek die hulp op.
Zie je ergens tegenop? Stel het vast en laat het vervolgens even rusten.
Wat later gaat het je wel lukken en zonder moeite.

Vanuit rust en aandacht
Tijdsurfen biedt je niet alleen een elementaire aanpak voor problemen die je ontmoet. Het geeft je ook de rust en aandacht die je nodig hebt bij de uitvoer.
Bovendien geeft Tijdsurfen aan de intuïtie de plek die zij verdient. Professor Dijksterhuis noemt dat in zijn boek Het slimme onbewuste ‘onbewust nadenken’. Jouw onbewuste cirkelt ook om al jouw vragen heen, maar veel dieper en grondiger dan het bewustzijn. Tijdsurfen leert je bewust het onbewuste gebruiken.

6 januari start er een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Leef en werk vanuit aandacht en rust!
Je wordt niet meer geleefd maar hebt zelf het roer in handen
Je ervaart voldoening bij alles wat je doet
Je lost uitstelgedrag op
Je slaapt goed want je piekert ‘s nachts niet meer over je werk
Telkens heb je de tijd en toch ben je productiever

Info en meedoen workshop Stressvrij werken met Tijdsurfen

Bestel een gesigneerd exemplaar van een van de drie boeken voor de feestdagen. Vandaag besteld woensdag verzonden.

Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
– Krijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50

Goed gevoel, emoties als medicijn
– Krijg toegang tot je gevoelens
– Breng hinderlijke emoties tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen
– Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 21,50
* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

 

Geef een reactie