Poes met belletje

Een eigen Suezkanaaltje

‘Vult u nog even de evaluatie in?’, vraagt de medewerker, ‘dan kunnen we het ticket sluiten.’ Natuurlijk geef ik 5 sterren voor deze aardige man van Microsoft die mij zo goed geholpen heeft om een probleem te verhelpen.
Vervolgens gaat de telefoon.

Een mevrouw vraagt om informatie over een lezing Zelfbeeld voor psychologen. Terwijl ik mijn aanpak uitleg, zie ik vanuit mijn ooghoek in een flits het scherm van mijn pc op blauw schieten. Er gaat een kleine schok door mij heen. Geduldig rond ik het gesprek af maar mijn hart is sneller gaan kloppen. Ik sta op en kijk naar mijn beeldscherm, en probeer mijn laptop te herstarten. Telkens opnieuw verschijnt het blauwe scherm.
Ik voel mijn containerschip met daarop alle lopende taken zich draaien om zijn as en zich vastboren in de kade van het Suezkanaal. De achterkant van het schip draait verder door en op het volgende moment is het kanaal afgesloten.
De firma Boskalis ben ik zelf in dit geval. Terwijl ik in de weer ben met USB-sticks en hulpprogramma’s komen er steeds meer containerschepen met taken die achter mij aan varen, vast te liggen in mijn tijdskanaal.
Ik kan niets anders doen als first things first het schip proberen vlot te trekken en die andere schepen maar voor anker te laten gaan. Tegen de avond doemt een ander scherm op, dit keer met Windowslogo erop en een balk om mijn inloggegevens in te vullen. Yes! Gered.

Fase twee
Maar dan komt de tweede fase: het schip is weliswaar vlot getrokken, maar al mijn handige programma’s en mooie aankleding is verdwenen. Ik sta op een kaal schip met alleen maar een draaiende motor.
Na nog een lange dag klussen doen de meest essentiële toepassingen het weer.

Tegelijk beginnen naast mij en achter mij de achterliggende schepen tegen mijn boot aan te duwen. Grote logge schepen loeien hun scheepshoornen voor taken die veel tijd kosten. Kleine scheepjes met een harde toeter proberen tussendoor te komen en voor te dringen. De nasleep van het verstopte tijdskanaal is minstens net zo hinderlijk als de blokkade zelf.
Het is tegelijk een uitstekende test voor mijzelf om te zien hoe ik omga met zo’n situatie.

Zo constateer ik dankbaar dat ik wel aan preventie heb gedaan en een goede back-up had. Ook kon ik ondanks alle turbulentie de avondtrainingen doorgang laten vinden. En bleef ik er toch rustig onder door simpel een ding na het andere te doen en niet meer van mezelf te vragen.

Toeterende taakboten
Gelukkig is een dergelijk gebeuren een uitzondering. Veel mensen echter functioneren ook zonder computercrash dagelijks met een verstopt Suezkanaal. Daar toeteren taakboten de hele dag door om voorrang te krijgen. Dan maar nog wat meer energie geven, denk je. Je eet je lunch achter de pc. ‘s Avonds werk je nog een uurtje langer door en die haastklus tussendoor pak je er ook nog even bij.

Het is een ongezonde manier van leven. Je werkt op adrenaline en op cortisol. Je lichaam verzamelt steeds meer spanningsgif. Het plezier verdwijnt en zonder dat je het in de gaten hebt, steven je af op het kantelmoment dat zich niet aankondigt en dat overspannenheid of burn-out heet. ‘Ik had niet eens meer de energie om te douchen’ beschreef een leerkracht het moment waarop ze volledig opnieuw moest beginnen zichzelf op te bouwen.

Eigenlijk is er maar één gezonde manier van werken, en dat is wanneer je vanuit rust werkt. We weten het eigenlijk wel maar er zijn maar weinigen die het doen.
We wachten met smart op de vakantie en zitten het tot dan wel uit.
Om er tijdens de vakantie achter te komen dat we helemaal niet in staat zijn om te ontspannen. In ons lichaam heeft zich teveel stress opgehoopt.

Soepel door het kanaal
In de training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ draai je het roer radicaal om. Geen halve oplossingen en kleine concessies. Tijdsurfen plaatst werken vanuit rust voorop. Het geeft zeven bakens die gezamenlijk zorgen voor een gezonde en tegelijk effectieve manier van werken.
Je maakt helemaal geen kans om over de schreef gaan. Bovendien zijn er nog vele voordelen.

 • Je hebt de tijd en werkt met aandacht en plezier.
 • Je hebt voldoening van wat je doet.
 • Je hebt de regie in handen. Jij kiest in plaats van dat je gekozen wordt.
 • Je bent scherp en creatief.

En door dit alles ben je uiteindelijk ook productiever, hoewel het je daar niet eens om te doen was!
Want zonder al die druk blijken de taakschepen veel soepeler door het tijdskanaal te varen

Training Tijdsurfen
Tijdsurfen leer je in de 5 sessies van elk 2 uur van de Zoomtraining. Het zijn kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Al in de eerste sessie zie je in hoe je het roer zelf in de hand kunt houden. Vervolgens wordt het je tweede natuur.

De andere optie is de onlinetraining: 12 videolessen van elk 10 minuten.

Voor organisaties
Leer Tijdsurfen met je hele team. De Persgroep, het AMC, het Spaarne Gasthuis, de AIVD, de Politie, &samhoud consultancy, vele scholengemeenschappen en Defensie hebben bijvoorbeeld al kennis gemaakt met het Tijdsurfen! Lees hun reacties

1 Reactie
 • Mary Renooij
  Geplaatst op 13:16h, 13 april Beantwoorden

  Wat een geweldig aanschouwelijk onderwijs!

  Harte groet, Mary Renooij.

Geef een reactie