Een belangrijke en onverwachte stap

Als je ‘s morgens de beide achterdeuren openklapt, kun je zo vanuit je bed tussen je blote voeten door naar de bergen kijken. Het blauwe busje heeft lang niet alle luxe, maar daarvoor heeft hij des te meer charme. Met liefde heeft de eigenaar houten latjes langs de wanden aangebracht. Licht blauwe kastjes zijn aan de bovenkant bevestigd. Het bed kan ingenieus ingeklapt worden maar dat is tegelijk zo’n uitdaging dat wij het na een week voor gezien hielden en het bed permanent lieten staan. Er is een zonnepaneeltje op het dak dat wat elektriciteit verschaft, voldoende om je telefoon op te laten en als je zuinig met de energie omgaat ook om de koelbox te laten functioneren, zodat er na de wandeling een fris biertje is. Maar bovenal, dit busje kan een onverhard weggetje aan en dus zomaar op wilde plekken staan. Je kunt er veilig de bergen mee op. En hij heeft ook niet de look van zo’n dikke ruimtevretende camper, waar de plaatselijke bevolking hun dorpjes voor afschermen.

Op het hart gedrukt
Wij gaan dus weer met het blauwe busje! Drie weken de bergen in spraken we met elkaar af. Maar ‘de bergen’ is een nogal breed begrip. Waar te beginnen? Welke route nemen we? Leggen we al wat vast of juist niet?
Er doemen een paar voorwaarden op. De Zwitserse vader van mijn vrouw viert een kroonjaar. Dat is dus een halte onderweg. Onze hond gaat ook mee. Hetgeen betekent dat we niet in de Franse nationale parken kunnen. Mijn vrouw drukt mij op het hart om rustig te beginnen. Niet meteen zo’n stijl omhooggaand rotsachtig paadje waarvan je halfdood gaat. Ik mag in het begin ook nog geen bergmeertjes wensen die lonken tussen de bergreuzen maar waarvoor je goede klimervaring moet hebben. En zo stippelt zich toch een ongeveer-route uit, tussen de te vermijden parken door, naar een vallei in Frankrijk waarvan men zegt dat hij lieflijk is en geleidelijk glooiend. En nog een andere vallei in Noord-Italië.

Zo vaag dat het verlammen kan
Welke route kies je? Hoe stippel je hem uit? Dat zijn vragen die je ook in het gewone leven tegenkomt. In het begin is alles nog zo vaag dat het je verlammen kan.
Ik raad aan het grote plan goed voor ogen te zien. En is dat er nog niet, dan is het fijn dit eerst helder te krijgen door je af te vragen wat je doel is en waar het jou om gaat.
Bij mij is dat in ongerepte natuur zijn met liefst weinig mensen om me heen.
Vervolgens stippel je de grove lijnen uit. Telkens praat je erover met anderen om af te stemmen en meer helderheid te verkrijgen. Ook evalueer je waar je nu staat en of het voor iedereen nog klopt.

Een belangrijke en onverwachte stap
Op onze koelkast hangt een uitgeprinte kaart van de Alpen. De te vermijden nationale parken zijn goed zichtbaar gemaakt. Die mooie valleien ook.
En dan komt: laat het los!
Eenmaal op weg kun je het beste je hart en je neus gebruiken. Je hart omdat die de beste keuzes kan maken mits je voldoende contouren geschetst hebt. Je fijne neus voor de goede gelegenheden die zich voordoen en die je niet kunt voorzien.

Gezond, prettig en effectief
Tijdsurfen is voor een deel gebaseerd op de wetenschappelijke studie hoe het onbewuste functioneert (prof. Dijksterhuis) en hoe je dit tot je voordeel kunt aanwenden. De trainingen die ikzelf en de opgeleide trainers Tijdsurfen hierin geven slaan breed aan. In het begin werd er soms wat sceptisch naar gekeken. Die monnik met z’n zenachtergrond, dat zal vast wel zweven. Maar dat is allang voorbij. De trainingen zijn een garantie voor gezond, prettig en effectief werken.
We verzorgen trainingen in ziekenhuizen en zorginstellingen, bij de politie en de AIVD, aan grote onderwijsinstellingen en de universiteit. We leren hoe je moeiteloos de focus houdt en hoe je telkens weer de rust garandeert. En hoe je goed je hart en je neus leert gebruiken.

Opleiding trainer Tijdsurfen
Eind november start er een nieuwe Opleiding trainer Tijdsurfen. De opleiding bestaat uit 5 dagen training in Amsterdam en een weekend in het klooster van Huissen. Ben je geïnteresseerd, vraag dan een kosteloos intakegesprek aan.
Vereiste voorstudie: de workshop Stressvrij werken met Tijdsurfen, er start er nog een in september of de online videotraining Tijdsurfen, 12 lessen van 10 minuten, die je lekker in de vakantie kunt doen.

Trainers Tijdsurfen krijgen na afloop volledig uitgewerkte trainingen tot hun beschikking met werkvormen die boeien en de stof doet beklijven. Daarnaast worden zij gestimuleerd hun eigen werkvormen te ontwikkelen. Na de opleiding is er uitwisseling met de andere trainers en verdere begeleiding.
​Meer weten over de Opleiding trainer Tijdsurfen

1 Reactie
  • Leon
    Geplaatst op 14:08h, 06 juli Beantwoorden

    Dag Paul, helder verhaal en veel herkenbaar.
    Vraagje: wat bedoel je met de zin dat je een partner met een allergie uitkiest omdat dat je onbewust aan vroeger herinnert?

Geef een reactie