De sterkste benen

Afgelopen week pakte Ranomi Kromowidjojo goud op de 50 meter bij de EK. Daarna was ze bijzonder openhartig over de wijze waarop ze dit had gedaan. Ze onthulde iets opmerkelijks over hoe ze omging met haar energie.
Ranomi heeft supersterke benen. Ze is de snelste starter van de hele wereld. Nadat zij in het water is gedoken maakt zij met het onderlichaam een soort zeemeerminbeweging: de benen en het onderlichaam gaan met een golfbeweging soepel op en neer. Ze schiet daarbij als een pijl vooruit. Na 15 meter komt zij verplicht boven water. Pas dan zet zij haar armen in. Precies op dat moment ligt de grootste uitdaging.

Willen knallen
Ranomi vertelt dat je daar zou willen knallen. Het gaat om 50 meter en de hele race duurt slechts 24 seconden. Maar legt ze uit, als ze zich bij het boven water komen volledig zou geven, verspilt ze kostbare energie. Ze doet vijf krachtige maar rustige slagen met haar armen en pas na 35 meter mogen de benen weer in actie komen. Vanaf dat moment mag ze alles geven en haalt voor de eerste en enige keer adem.
Na de race straalde Ranomi met een brede lach en riep: ‘Hoppa, lekker gedaan!’

Geleidelijk opbouwen
Onze energie managen, dat is wat we momenteel met z’n allen aan het doen zijn. Er wordt wat meer vrijheid toegestaan maar niet te veel. En hoe we ook snakken naar meer vrijheid, toch is dit een wijs besluit: langzaam weer opbouwen. Als je te snel gaat, kun je een terugslag veroorzaken, zoals een aantal landen lieten zien die corona al onder controle leken te hebben maar te snel hun casino’s openden.

Als iemand burn-out is gegaan, is dit misschien wel zijn moeilijkste maar ook kostbaarste les. Hij dient van nul af aan opnieuw te leren om zijn energie te managen en geleidelijk op te bouwen want elk overschrijden van de energiebalans wordt ongenadig afgestraft met terugslag.

Een dans met je energie
Goed omgaan met je energie kun je alleen maar doen wanneer je je gevoel gebruikt. Want dan let je op wat je lichaam zelf aangeeft. Dat is ook de reden waarom klassiek Timemanagement vaak stressverhogend werkt. Het is gebaseerd op rationeel handelen. Je taken netjes in de goede mapjes stoppen en ze inplannen in je agenda. En vervolgens alles gedisciplineerd afwerken.
Je lichaam is echter geen machine. Die wil met passie ergens helemaal induiken en vervolgens uitblazen, dan een paar rustige en regelmatige slagen en af en toe helemaal niets.
Een werkdag zou geen plichtmatig corvee dienen te zijn maar een dans met je energie en de tijd.

Vernieuwde online training Tijdsurfen
Tijdsurfen leert je de kunde om te dansen met de tijd. Dan blijft je werk leuk en vol met passie. Aan het einde van de dag ben je niet uitgeput maar voldaan en nog steeds fris.
In de Online videotraining heb ik helemaal vers vier bonuslessen toegevoegd. Deze geven je een extra tool in handen om elke dag opnieuw te blijven surfen en vloeiend te leven zoals het bedoeld is.

Ook bied ik de mogelijkheid om deze training als blended learning te doen. In combinatie met de videotraining kun je vier keer deelnemen aan een bijeenkomst samen met de andere deelnemers van deze training. We behandelen een onderdeel van het Tijdsurfen en ik beantwoord je vragen.

Naar de vernieuwde versie van de Online Training ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

3 Reactie's
 • Stephanie
  Geplaatst op 12:13h, 26 mei Beantwoorden

  Geweldige tekst en treffende vergelijkende verhalen en situaties.
  Hierdoor kan ik het verschil voelen tussen intuïtief en rationele zelfmanagement!
  Complimenten aan Paul! Dank.

 • Marie
  Geplaatst op 14:01h, 26 mei Beantwoorden

  Lieve Paul,
  alsof ik erbij was – het is zeker dat meditatie zoveel kennis en energie, zekerheid en eigen kracht geeft, ik beleef het elke dag en hereken het helemaal,
  opnieuw mijn dank, Marie
  (grote ster maar niet in de sport helaas)

 • Marianne Hoogeveen
  Geplaatst op 10:36h, 27 mei Beantwoorden

  Tjee! Deze is mooi! Komt binnen! Treft me heilzaam, steunend, bemoedigend. Renoseer er meteen op mee.
  Tjee, Paul, enorm bedankt!
  Hartegroet!

Geef een reactie