01 aug De handen van Christian
Wat is hÃj nu aan het doen? Ik zie Christian zorgvuldig volle handen mos plukken langs het muurtje. Er loopt iemand met hem mee die een blauw plastic groentenbakje draagt. Het mos belandt in de bak.
Christian is de plantendeskundige hier in de tempel. Hij kan je in detail uitleggen wat de grond nodig heeft, welke soorten hier inheems zijn en welke geïntroduceerd. Het is een wat zonderling man met een door het leven getekend gezicht en een groot hart die echter in de maatschappij wat lastiger functioneert. Ik kan zijn actie niet thuisbrengen. Het zijn geen eetbare planten. Wil hij een mooi plekje creëren?
Mos
Later op dezelfde dag zie ik grote bedrijvigheid bij een hoge es, vlak bij de dojo. Twee vrouwelijke beoefenaars hebben een jonge man gecharterd om de klus te klaren. Er is een hoge ladder tegen de boom gezet, die echter nog wat wankel oogt. Nu wordt hij beter geplaatst. Het blauwe bakje is er ook. ‘Wat zijn jullie nu aan het doen?’ vraag ik belangstellend. ‘Er is een vogeltje gevonden,’ verklaart Constance mij ‘het is uit z’n nest gevallen, kijk’. Ze laat mij het mandje zien. Op een bed van zacht mos ligt in een hoekje het vogeltje. Het is nog veel te jong om te kunnen vliegen. Een vogeltje voor de poes, gaat door mij heen. Ik vind het geen leuke gedachte, maar het klopt dat onze Lymfa, de tempelpoes, geen enkele moeite zou hebben met dit hulpeloze wezentje. Dat beseffen de vrouwen ook. Daarom hebben ze het ingenieuze plan gevat het vogeltje kunstmatig op nesthoogte te brengen. Ik suggereer dat de ouders het vogeltje niet meer zullen eten geven, nu het ruikt naar mensenhanden. Maar dat is achterhaald, volgens een van de vrouwen. De jongen bestijgt op blote voeten de ladder, in zijn handen het blauwe bakje met het jonge leven dat gered gaat worden. De vrouwen houden moedig de ladder vast. Nee, helaas heb ik geen foto. Met een touw bevestigt hij het bakje aan een hoge tak. En of de duivel er mee speelt, op dat moment komt Lymfa aangelopen en heeft haar meest onschuldige blik opgezet.
Een puttertje
Na twee dagen informeer ik wat de ontwikkelingen zijn. Constance heeft een vogeltje dat in het Frans een chardonneret heet, een puttertje, waargenomen. Volgens haar moet dit wel een van de ouders geweest zijn. ‘Ik zou als ik jullie was een kijkje gaan nemen,’ zeg ik ‘mocht het vogeltje dood zijn, dan is het goed het bakje naar beneden te halen.’ Later verneem ik dat het jonge puttertje dood in het mandje gevonden is. Het is zorgvuldig begraven.
Het lijkt een onbetekenend gebeuren, maar het roert mij wel, zo’n buitenproportionele actie voor een hulpeloos beetje leven.
Wat later komt Christian naar mij toe. Hij wijst mij op een pruimenboompje dat aangetast is door een ziekte en een stuk schors langs de stam mist. Samen verzorgen we het boompje en brengen een dikke bruine pasta aan op de plekken zonder bast. De handen van Christian zijn verweerd. Met kalme liefdevolle gebaren behandelt hij het zieke boompje.
Natuurlijke aandacht
In de zentempel gebeurt alles met aandacht. Het is het natuurlijke resultaat van de beoefening. Het is een vanzelfsprekende natuurlijke aandacht die vaak gepaard gaat met humor.
In de aanwijzingen van het Tijdsurfen vind je de ingrediënten terug van het gedrag dat in de tempel vanzelfsprekend is. Er is overigens geen aanwijzing die luidt: ‘Doe alles met aandacht’.
De aanwijzingen gaan over het creëren van rust om je heen en rust in je hoofd en brengen je zo terug naar die ene activiteit die je nu net aan het doen bent. Daarbij ontstaat vanzelf deze natuurlijke aandacht.
Inschrijven videotraining Stressvrij werken met Tijdsurfen
Opleiding trainer Tijdsurfen
Bij de Opleiding trainer Tijdsurfen kun je deze beproefde methode overbrengen op je collega’s of het integreren in je coaching of als zelfstandige aanbieden aan cliënten. Het gaat niet over mindfulness, ademhalingsoefeningen of beweging, hoewel dat natuurlijk ook belangrijke thema’s zijn. Het is bovenal een praktische methode. Je leert om onder alle omstandigheden vanuit kalmte te functioneren. Je leert hoe om te gaan met uitstelgedrag en hoe je nieuwe projecten op de rails krijgt. Je vervangt de to-do lijst door een fijnere manier van organiseren, die natuurlijk en vloeiend is.
Dit jaar worden workshops Stressvrij werken met Tijdsurfen gegeven aan o.a. medewerkers van Rijkswaterstaat, de Politie van Oost-Nederland, het ministerie van Veiligheid en Justitie, Decanen van LOShbo, Maatschappelijk werkers van HVO-Querido en vele anderen.
De opleiding bestaat uit 5 dagen training in Amsterdam en een weekend in het klooster van Huissen.
Informatie Opleiding trainer Tijdsurfen