19 nov De fitnessruimte van de tempel
Kun je deze even afspoelen? Meteen zwaait er een enorme pan over de rand van het wasbekken. Ik kan hem nog net vastgrijpen met mijn linkerhand want in de rechter heb ik een slang waar heet water uit stroomt. Achter mij lopen mensen op en neer met schalen en opscheplepels. We bevinden ons in een kleine ruimte naast de keuken waar de afwas gedaan wordt, maar ook la grosse plonge. Dit kun je heel goed vertalen met ‘de grote plons’. Feitelijk betekent het de afwas van de grote pannen en schalen. Daar belandt alweer een pan in mijn bekken. Er zit nog een vastgekoekte laag saus in die ik met een spatel snel verwijder. Het tempo ligt hier twee keer zo hoog als elders. Dit is de fitnessruimte van de tempel zegt Brigitte glimlachend tegen mij terwijl het water in de rondte spat.
De grote plons
La grosse plonge is niet het meest geliefde samu (werk voor de gemeenschap) van de tempel. Het is zwaar en nat en het gaat in een hoog tempo. Aan het einde van de maaltijd kun je vrijwillig je hand opsteken om een van de samu’s te verrichten. Afruimen, afwassen of de grote plons. Het duurt altijd net iets langer om voor het afwassen van de pannen de benodigde vrijwilligers te krijgen.
Soms heb je mensen die het juist leuk vinden en die altijd hun hand hiervoor opsteken. Misschien trekt het ruige aspect hen aan.
Duik er volledig in
De tweede aanwijzing van het Tijdsurfen luidt: ‘Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling’. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Het maakt niet uit wat je doet, duik er volledig in, doe het met heel je wezen’. Duik in de grote afwas, en doe dat bij alles wat je doet. Vanuit het oogpunt van de tijd is elke handeling die je verricht even belangrijk. Elke actie, elke taak is een stukje van je leven en verdient het om even voor op het podium te staan en volle aandacht te krijgen.
Het ritme in de zentempel
Het Tijdsurfen vindt zijn roots in de zentempel, zoals je hier kunt zien. Het ritme waarin de activiteiten in de tempel georganiseerd zijn, is voorbeeldig. Het is zo natuurlijk dat het niet eens opvalt als iets bijzonders. Het wisselt soepel af tussen activiteiten die met aandacht gebeuren en momenten waar juist losgelaten wordt. Er is telkens precies voldoende tijd om je voor te bereiden voor wat komen gaat of om het daarna even te laten naklinken.
Wil je ook leren Tijdsurfen, dan zijn er drie mogelijkheden:
1. Meteen in september (do. 9 sept.) start er een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ van vijf sessies van 2 uur met directe begeleiding van mij.
Naar de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
2. Je kunt ook kiezen voor de Online videotraining van 12 lessen van 10 minuten die onlangs is uitgebreid met 4 bonuslessen. Deze training volg je in je eigen ritme. Je krijgt ondersteuning per email en kunt ervoor kiezen om deel uit te maken van een groep die directe begeleiding krijgt van mij.
Naar de videotraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
3. Ben je al vertrouwd met het Tijdsurfen, dan kun je de Opleiding trainer Tijdsurfen volgen. De opleiding duurt 7 dagen en na de opleiding kun je trainingen Tijdsurfen verzorgen of het Tijdsurfen integreren in je coachingspraktijk. Vraag een vrijblijvend oriënterend gesprek aan.