13 sep Ballen in de lucht houden
Ballen in de lucht houden ziet er magisch uit als de jongleur het goed kan. Ik heb zelf vroeger leren jongleren met drie ballen. Je oefent met een soort ronde gevulde zakjes waardoor deze als ze op de grond ploffen niet wegrollen en je op je knieën ballen aan het zoeken bent in plaats van de ballen in de lucht te houden. Het lukt je om de ballen goed in de lucht te houden als je de beweging snapt die je met je handen dient te maken.
Wel 25 ballen in de lucht houden
Veel mensen hebben bij hun tijdsbeheer het gevoel dat zij ballen in de lucht moeten houden, dat zij ware jongleurs zijn, met niet drie maar met wel vijfentwintig ballen. Waarvan er dus ook regelmatig een paar op de grond ploffen: ‘Oh, sorry, was ik helemaal vergeten, ik doe het meteen’. Zoveel verschillende taken in zoveel verschillende domeinen, je ziet door de bomen het bos niet meer. Je jongleert tussen een belangrijke opdracht waar een deadline aan hangt, de e-mail met daartussen die ene die je nog steeds niet beantwoord hebt, een hulpvraag van een collega (kun je niet weigeren), een spoedje van je leidinggevende (mag je niet weigeren) en dan ook nog de kinderen van school halen, de was doen, het eten voor vanavond bedenken en een zieke vriendin een lief berichtje sturen.
Ballen in de lucht houden is een vermoeiende manier van doen…
Een lijstje van lijstjes
Om zoveel ballen in de lucht te houden, moet je wel een duizendpoot zijn, denk je. Je gaat lijstjes maken van alles wat je te doen hebt, lijstjes die je niet meer durft weg te gooien, want je hebt lang niet alles gedaan wat erop staat. Op een gegeven moment heb je een hele stapel aan lijstjes liggen. Ik ken iemand die mij toevertrouwde dat zij lijstjes van lijstjes maakte.
Invoeren, sudderen en witjes nemen
De kunst is niet dat je moet leren jongleren met heel veel ballen tegelijk in de lucht, de kunst is om te leren invoeren, sudderen en witjes nemen. Dat lijkt misschien geheimtaal maar het zijn simpele en logische sleutels voor een rustige en optimale afhandeling van al je taken.
Bij het Tijdsurfen ga je met in je hand een goede zaklamp een kijkje nemen in iets waarvan de meeste mensen maar weinig weten hoe het werkt: het onbewuste.
Het onbewuste blijkt, nu je er je licht op laat schijnen, te bestaan uit 2 grote vertrekken: een die zichtbaar is en een die onzichtbaar is. In de eerste liggen al jouw toekomstige plannen en taken, als je deze tenminste goed invoert. In het tweede deel ligt al jouw kennis en ervaring uit het verleden.
Onbewust nadenken
Deze twee gaan op een verborgen dus onbewuste manier met elkaar communiceren. Professor Dijksterhuis, auteur van het boek Het slimme onbewuste, noemt dit ‘onbewust nadenken’. Als je dit proces goed begrijpt en inzet, is de uitkomst dat je precies op het goede moment de geschikte taak gaat uitvoeren en tussendoor de kleine taakjes aan bod laat komen.
Dit noemen we geen jongleren, maar surfen. Het is Tijdsurfen, moeiteloos je bewegen over de golven van de tijd.
- Ballen in de lucht houden is geen handige manier van omgaan met je taken
- Het is niet nodig om dit gevoel te hebben
- Maak optimaal gebruik van ‘onbewust denken‘ en spontaan organiseren
- Voer je taken goed in, stel je voor wat het uitvoeren van een taak inhoudt
- Laat het vervolgens los. Laat het sudderen in het onbewuste
- Gebruik je intuïtie wat je wanneer gaat doen. Dit is je beste tijdsbeheerder
Tijdsurfen train je in de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’.