Balans houden

Balans houden

Hoe houd je balans in jezelf? Hoe houd je balans tussen werk en privé? En hoe houd je evenwicht tussen beschikbaar zijn voor anderen en je jezelf beschermen?
Balans houden begint met je lichaam.

Balans houden door uit te ademen

Dit weekend was er een zenretraite in de Dojo van Amsterdam waar ik beoefen. Retraite wil letterlijk zeggen dat je je terugtrekt. Midden in de stad is dat wel wat speciaal, want om je heen is het gewoon weekend. ’s Morgens fietste ik door een nog vrijwel lege stad, want het begint vroeg. Tijdens de meditatie hoor je de stad ontwaken. Het verkeer komt op gang, de bovenbuurman loopt van de trap af, kinderen spelen op straat.
De meester die op bezoek kwam, is een specialist in freediving, duiken zonder apparatuur. Zijn record is 84 meter diep (!) en hij houdt dan meer dan drie minuten zijn adem in. Hij is dus ook ademspecialist en dat is voor de meditatie wel een extra want mediteren is ook je bewust zijn van je ademhaling, deze vrij laten stromen en je ermee harmoniseren.  Meester Loic Kosho Vuillemin kent allerlei oefeningen die hij graag demonstreert.

In de zen concentreer je je meer op de uitademing dan op de inademing. Uitademen is loslaten, is laten gaan. En dat is wat je ook met je geest doet.

Balans houden tijdens een werkdag dag betekent dat je ook aandacht geeft aan loslaten.

Het Tijdsurfen gebruikt daarvoor de term ‘witje’. Een witje is een moment waarop je de focus loslaat. Je zou kunnen zeggen dat het witje het uitademen van de actie net daarvoor is.
Vaak zijn we meer bezig met informatie opnemen en met produceren en vergeten we het belang van niet actief zijn. Loslaten is echter cruciaal. Tijdens die momenten ben je namelijk de informatie aan het verwerken. De informatie vermengt zich met de reeds bestaande kennis en wordt geïntegreerd. Ook komen er op dat moment goede ideeën omhoog.

Hoe laat je de focus los?

De beste manier is even naar buiten een blokje om. Verder alle acties waarbij je niet hoeft na te denken, zoals opruimen, schoon maken, iets wegbrengen etc. Zo kom je tot rust en krijg je nieuwe energie.
Een misvatting is dat je tijdens een witje niet aan je werk mag denken. Omdat je hebt losgelaten, zul je vanzelf gaaan mijmeren en je werk evalueren. De ideeën die je krijgt kun je later weer gebruiken.

Balans houden op alle vlakken leer je tijdens een workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’. Je verdeelt je energie goed over een dag, maar ook tussen jezelf en de mensen om je heen en tussen alle taken die je te doen hebt.
Het resultaat van een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’:

  • Je schept op een natuurlijke manier witjes tussen je activiteiten
  • Je kunt balans houden tussen beschikbaar zijn voor anderen en  je afschermen voor onderbrekingen
  • Je houdt evenwicht tussen korte termijn taken en taken op langere termijn
  • Je brengt emoties die met werk verbonden tot rust zodat je kalm en helder blijft
  • Je schept balans tussen bewust nadenken en onbewust denken. Dit laatste levert kostbare informatie op die je de ruimte geeft om naar boven te komen.
  • Je vindt een goede balans tussen werk en privé.
  • Tijdens de weekendworkshops besteden we ook aandacht aan meditatie. Je leert je aandacht te richten op een uitgebalanceerde zithouding en op je ademhaling. Hierdoor ontstaat de juiste afwisseling tussen denken en niet denken.
1 Reactie

Geef een reactie